Wednesday, February 25, 2009

Γενικά: Tέσσερεις ελληνικές υποψηφιότητες για τα νέα 7 θαύματα του κόσμου

Μετά την ανακήρυξη των νέων 7 Θαυμάτων του Κόσμου που έγινε το 2007, ένας καινούργιος διαγωνισμός έχει ξεκινήσει στο διαδίκτυο με στόχο την ανάδειξη των νέων 7 Θαυμάτων της Φύσης. Μέχρι στιγμής έχουν προταθεί εκατοντάδες μέρη ενώ εκτιμάται ότι περισσότεροι από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι θα ψηφίσουν μέσω της σχετικής ιστοσελίδας τα νέα 7 θαύματα της φύσης.
Οι εμπνευστές της κίνησης αισιοδοξούν ότι ο διαγωνισμός θα αφυπνίσει τον κόσμο, θα συμβάλλει σημαντικά στην ενημέρωσή του για την απίστευτη ποικιλία και ομορφιά της φύσης που μας περιβάλλει και τελικά θα τον ευαισθητοποιήσει όσον αφορά την προστασία αυτής της ομορφιάς.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται και στο σύνθημα του διαγωνισμού «αν θέλουμε να σώσουμε κάτι, πρώτα πρέπει να το εκτιμήσουμε». Η καμπάνια για την ανάδειξη των νέων 7 θαυμάτων του κόσμου το 2007, είχε μεγάλη απήχηση στον κόσμο. Ψήφισαν περισσότεροι από 100 εκατομμύρια άνθρωποι.
Επιπλέον, ο διαγωνισμός είχε θετικά αποτελέσματα στις τοπικές οικονομίες των τοποθεσιών που συμμετείχαν. Ειδικότερα ο τουρισμός στις συγκεκριμένες περιοχές παρουσίασε αυξητικές τάσεις.
Στο Μάτσου Πίτσου παραδείγματος χάριν, στο Περού, οι επισκέπτες αυξήθηκαν κατά 70% μετά την ψήφισή του στα νέα 7 θαύματα του κόσμου.
Πίσω από τις καμπάνιες για τα νέα 7 θαύματα, βρίσκεται το μη κερδοσκοπικό Ίδρυμα Τα Νέα 7 Θαύματα που έχει κοινούς σκοπούς και στόχους με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, δηλαδή την ενημέρωση των πολιτών όλου του κόσμου, μέσα από το Ιντερνετ, την τηλεόραση, ταινίες και βιβλία, για τους κινδύνους καταστροφής και παρακμής των φυσικών και ανθρώπινων μνημείων, αλλά και την ενθάρρυνση της έκφρασης της γνώμης και της απ ευθείας συμμετοχής δια μέσου της ψήφου τους.
Οι υποψηφιότητες για τα νέα 7 θαύματα της φύσης αφορούν καθαρά φυσικές τοποθεσίες ή μνημεία της φύσης στα οποία δεν υπάρχει καμμία ανθρώπινη παρέμβαση.
Οι υποψηφιότητες πρέπει να ανήκουν σε μία από τις παρακάτω κατηγορίες: σπηλιές, φαράγγια, φιόρδ, ακτογραμμές, δάση, παγόβουνα, βουνά και βράχοι, ηφαίστεια, ύφαλοι, θάλασσες, λίμνες, ποτάμια, καταρράκτες κτλ.
Ανάμεσα στα μέρη που έχουν προταθεί είναι ο Αμαζόνιος στη Νότια Αμερική, o Μέλας Δρυμός στη Γερμανία, τα νησιά Αζόρες στην Πορτογαλία, ο βράχος του Γιβραλτάρ, τα νησιά Μπόρα Μπόρα στη Γαλλική Πολυνησία, τα νησιά Γκαλαπάγκος στο Εκουαδόρ, η έρημος Καλαχάρι στη Ναμίμπια, το Γκράν Κάνυον στις ΗΠΑ, οι Μαλδίβες, η λίμνη του Λοχνες στη Μεγάλη Βρετανία, το Mont Blanc στις Άλπεις, το ορεινό συγκρότημα Marmolada στην Ιταλία.

Οι ελληνικές υποψηφιότητες είναι :


  1. Το απολιθωμένο δάσος της Λέσβου, μάρτυρας της έντονης ηφαιστειακής δραστηριότητας που σημειώθηκε στο Βόρειο Αιγαίο πρίν 20 εκατομμύρια χρόνια περίπου, με ιδιαιτερότητα την διατήρηση απολιθωμένων ριζικών συστημάτων δένδρων σε πολύ καλή κατάσταση, αλλά και τα απολιθώματα μεγάλων σπονδυλόζωων Κατωτέρου Μειοκαίνου, σπάνια για όλο τον ευρωπαϊκό χώρο.

  2. Ο Όλυμπος, η κατοικία των Θεών του ελληνικού πανθέου, ένα από τα υψηλότερα βουνά στην Ευρώπη, με μοναδική ποικιλία σε χλωρίδα και πανίδα και εκατοντάδες ενδημικά είδη.

  3. Τα Μετέωρα, το σπάνιο γεωλογικά φαινόμενο των θεόρατων βράχων που σχηματίστηκαν πριν 60 εκατομμύρια χρόνια και σήμερα φιλοξενούν το δεύτερο πιο σημαντικό συγκρότημα μοναστηριών στην Ελλάδα μετά το Άγιο Όρος.

  4. Η Σαντορίνη, με τη μοναδική φυσική ομορφιά, που μαζί με τα μικρότερα ηφαιστειογενή νησιά του αρχιπελάγους είναι στην ουσία ό,τι απέμεινε από το νησί Στρογγύλη μετά την τεράστια ηφαιστειακή έκρηξη που σημειώθηκε το 1613 π.Χ. και είχε ως αποτέλεσμα καταστροφή του προϊστορικού πολιτισμού του νησιού και την δημιουργία αυτού που σήμερα ονομάζουμε καλδέρα της Σαντορίνης.

Το σημαντικό της όλης κίνησης είναι ότι με την ενημέρωση και την κινητοποίηση όλων, αυτοί οι θησαυροί της φύσης που έχουμε κληρονομήσει, τόσο οι φυσικοί όσο και εκείνοι που έχουν δημιουργηθεί από τους ανθρώπους, μπορούν να απολαύσουν τον σεβασμό που τους αξίζει και τελικά μπορούν να διατηρηθούν για τις μελλοντικές γενεές. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει και η ιστοσελίδα των θαυμάτων του κόσμου : «Η κληρονομιά μας είναι το μέλλον μας».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

No comments: